trešdiena, 2013. gada 22. maijs

Eiropas un Jaunās pasaules sarkanvīni

Vīna vakars par sarkanvīniem notika vēsā 23.aprīļa vakarā restorānā "Kaļķu Vārti". Lai interesantāk, izvēlējos vīnus no visām pasaules malām - katram reģionam raksturīgu sarkanvīnu. Vīniem tika pieskaņotas uzkodas.
Par sarkanajiem vīniem. Sarkanvīnu raksturo aromāta pilnība, garšas spēks, krāsas toņa intensitāte. Siltajās zemēs sarkanvīni ir piesātināti, dāsni, bagātīgi, vēsajos reģionos- smalki, eleganti un viegli.
Sarkanvīna ideālā pasniegšanas temperatūra ir +18 grādi. Ja vasarā ir ļoti karsts, arī sarkanvīnu ir vēlams nedaudz padzesēt, jo, pārāk uzsilstot, tas zaudē garšas īpašības un vairāk jūtams alkohols.
Vakara vīni degustēšanas secībā no labās puses:
1. Barton&Guestier Cabernet Sauvignon 2011 (Francija);
2. Woodbridge by Robert Mondavi Zinfandel 2010 (ASV);
3. Bodega Classica Pharos Crianza 2007 (Spānija);
4. Jacob`s Creek Shiraz Reserva 2009 (Austrālija);
5. Sottano Malbec Reserva 2010 (Argentīna).
Restorāna "Kaļķu Vārti" pavāri pie vīniem pieskaņoja uzkodas, kas lieliski papildināja vīnus(attēlā augšā):
Vidū- sparģelis ar prosciutto pie Francijas Cabernet Sauvignon;
Brieža gaļas desa pie Kalifornijas Zinfandel;
Priekšplānā- pīle ar saulē kaltētu tomātu pie Spānijas Tempranillo;
Tālumā- Liellopa rostbifs pie Austrālijas Shiraz;
Pa kreisi- Tuncis pie Argentīnas Malbec.
Vakars tika sākts ar Francijas Cabernet Sauvignon. Augstais tanīnu saturs ļauj vīniem no Cabernet Sauvignon nogatavoties vairākus gadus un tiem var būt ļoti garš mūžs, ja vīns ir ticis pagatavots izcilas ražas gadā. Jauns vīns var būt diezgan ass ar lielu skābuma un miecvielu saturu, bet nobriestot top samtaināks, kompleksaināks, piesātinātāks, aromātiskāks.
Otrais vakara vīns bija Woodbridge by Robert Mondavi Zinfandel. Viens no pasaules zināmākajiem vīndariem Roberts Mondavi vēlējās vīna kultūru izplatīt pa visu ASV, lai katrs ASV iedzīvotājs varētu baudīt lieliskos Kalifornijas vīnus. Tāpēc Mondavi 1979.gadā nodibināja Woodbridge vīna darītavu, lai ražotu vieglus, augļainus vīnus ikdienas lietošanai.
Zinfandel ir pietiekami augļains vīns, kuru labāk dzert jaunu vai dažus gadus izturētu pudelēs. Tāds Zinfandel vīns ir apveltīts ar izteiktu ievārījuma aromātu. Tam ir raksturīga dziļa purpursarkana krāsa un bieza garša, bieži tas ir stiprāks nekā citu šķirņu vīns.
Vīna vakara apmeklētāji Zinfandel atzina par vienu no labākajiem vakara vīniem, jo tam ir ļoti sabalansēta garša, lai arī alkohola saturs vīnam ir 13,5%.
Trešais vakara vīns bija Spānijas Tempranillo. No Tempranillo ražo mēreni piesātinātus, kā arī biezus, pilnmiesīgus sarkanvīnus, kuri var tikt nostāvināti bezgalīgi ilgi un ar laiku tikai uzlaboties. Spilgts piemērs tam ir Riojas (nozīmīgākais Spānijas vīna darīšanas reģions)vīni. Tempranillo piešķir Rioja vīniem augstu skābuma līmeni, tumšu krāsu, kā arī plūmju un upeņu garšas nianses. Tempranillo var manīt arī aveņu un zemeņu notis.
Pēc pirmajiem diviem maigajiem sarkanvīniem vakara vīniem trešais viesiem likās ar savdabīgu garšu. Tempranillo bija jūtams ādas aromāts. Tas bija daudz asāks ar jūtamu garšvielu noti.
Kā ceturto vīnu biju izvēlējusies Austrālijas Shiraz. Vienu no pudelēm pildīju glāzēs tāpat, bet otro dekantēju. Shiraz, Francijā saukta par Syrah (“sirā”), ir koša, sauli mīloša vīnogu šķirne ar augstu cukura un tanīnu līmeni, no kuras ražo vīnu ar labu potenciālu izturēšanai. Tā izplatījusies pa visu pasauli un īpašus panākumus guvusi Austrālijā, Dienvidāfrikā un Kalifornijā, kur no Shiraz ražo visā pasaulē pazīstamus vīnus. Austrālijas un Kalifornijas Shiraz ir ļoti piesātināti, bet ar sabalansētu garšu.
Viesi bija pārsteigti, kā dekantēšana ietekmē vīna aromātu un garšu. Tā garša ir vēl maigāka, sabalansētāka un nav jūtams alkohola saturs, kas Shiraz ir 14%.
Vakara pārsteigums bija pēdējais vīns- samtainais Argentīnas Malbec. Vīns pārsteidza ar ogu aromātu, fantastisko, sabalansēto garšu. Tam raksturīga ļoti tumša krāsa, intensīvs augļu aromāts ar velvetam līdzīgu struktūru. Arī Malbec pārlējām karafē, lai pārbaudītu, kā saskare ar gaisu maina tā garšu. Vīns, pastāvot karafē, par spīti alkohola saturam 14,5% kļuva vēl maigāks, aromātiskāks. Lielisks vīns svētkiem, īpašiem gadījumiem vai reizēs, kad vēlaties baudīt izcilu vīnu.
Lai arī Malbec nāk no Francijas, tur tas neiedzīvojās, bet otro elpu ir ieguvis tieši Argentīnā. Tas ir kļuvis par Argentīnas slavenāko vīnu. Daudzi Argentīnas Malbec ir guvuši pasaules vīna kritiķu atzinību un ir atzīti par labākajiem savā klasē.
*Dekantēšana- vīna pārliešana karafē, lai atdalītu to no nogulsnēm vai ventilētu to. Ja vīni tiek izturēti ilgāku laiku, tiem veidojās nogulsnes, kas ir jāatdala, lai vīnu baudīt būtu patīkamāk. Jaunākiem sarkanvīniem nogulsnes veidojās reti (ja veidojās, tad vīns ir nepareizi transportēts), tiem bieži vien ir nepieciešama ventilēšana. Tā ir vīna saskare ar gaisu, kas atmodina aromātu, samazina alkohola niansi un vājina miecvielas. Ventilēšana ir nepieciešama lielākajai daļai sarkanvīnu un smagnējākiem baltajiem vīniem.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru